logo

Stilles Wasser

Stille wateren hebben diepe gronden, zo luid een Nederlands spreekwoord. In het Duits “übersetzt” (vertaald) is dit “stille Wasser sind tief”.

Maar “stilles Wasser” is ook een begrip in Duitsland waarmee “spa blauw” (zeg maar water zonder prik, water zonder bubbels) wordt aangeduid. Daartegenover staat Wasser mit Brause, Wasser mit Kohlensäuren. En dit is er in diverse gradaties: met sterke prik en met minder sterke prik. In de supermarkten hebben de etiketten verschillende kleuren.

De Duitser, althans in mijn huidige beeld, drinkt water gedurende de hele dag (en geen bier). Wellicht was dat vroeger anders.

Al bij het ontbijt begint het met Wasser (en dat staat dan altijd voor “Wasser mit Brause”), eventueel voor de helft gemengd met appelsap, waardoor je Apfelschorle krijgt. En dat water wordt veelal de hele dag door gedronken, op het werk, thuis, bij het middageten (geen melk of karnemelk) en ook ’s avonds.

Een Duitser drinkt dan ook gemiddeld 137 liter mineraalwater per jaar; daarbij is het kraanwater niet meegerekend. En bier drinkt de Duitser 121 liter per jaar, toch wel wat minder dan water. Eigenlijk een heel gezond volk.

Reply

*

captcha *