logo

Referendum in Münster op zondag: meer zondagsopening?

Als een Duitse overheid, in dit geval Stadt Münster de burgers oproept voor een referendum, dan doet ze dat gründlich und ausführlich! Een brief met een complexe vraagstelling over de koopzondagen valt op de deurmat. Of de gemiddelde Münsteraner hier iets van snapt is de vraag! http://www.stadt-muenster.de/wahlen/buergerbegehren-buergerentscheid.html

Münster kent een beperkt aantal koopzondag per jaar (zie ook mijn blog “Koopzondag in Münster, Action!”) en de raad van de stad heeft besloten tot een beperkte verdere openstelling. Hiertegen komt een coalitie van o.a. kerken en vakbonden in verzet en een “Bürgerentscheid” (referendum) is het gevolg.

Kirchliche Vertreter und Genossen (vakbondsleden) hand in hand tegen de vooruitgang en de dreigende teloorgang van de zondagse waarden en rust. Iedereen in Münster van 16 jaar en ouder mag zich op ZONDAG (!) hierover gaan uitspreken. Vakbonden en kerken roepen met open brieven en op Facebook vandaag iedereen op om tegen deze verruimde openingen te stemmen! http://www.ev-kirchenkreis-muenster.de/aktuelles/aktuelles/aktuelles-details/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=521&cHash=6cdc9d8eeb810da6f68e50043ca07392

Bijzonder (en archaïsch) zijn de posters in de stad die oproepen om tegen dit raadsbesluit te stemmen: “Raus aus dem Hamsterrad: lasst den Sonntag in Ruhe” en “Kaufen! Kaufen!! Es reicht: Lasst den Sonntag in Ruhe!”

Het meest opvallend is het plakkaat met een foto van “papa met 2 kinderen liggend in het gras terwijl hij hen voorleest” met de tekst: “Gemeinsam Zeit haben: Lasst den Sonntag in Ruhe” en als boventitel: “Mama?” Muss heute an der Kasse sitzen.”

De belangrijkste kritiek op deze posters betreft het feit dat ze geen “Impressum” hebben (“van wie komen deze, wie zit hier achter en wie heeft ze opgehangen”). Aan de inhoud storen zich weinigen.

Waarschijnlijk surft vandaag half Münster reeds op internet om de nodige online inkopen te doen voor Weihnachten. Of ze gaan vandaag even shoppen in Enschede. Münster blijft in de vorige eeuw … een achterhoede gevecht, tegen moderniteit en hypes.

Vanuit Gievenbeck, een wijk aan de westkant van de stad kwam een concreet argument “tegen verruiming”: “als die zondagsopening er komt, dann ist meine Frau ständig weg, immer einkaufen und shoppen!” Ik ben blij dat het initiatief van vakbonden en kerken als (on-) bedoeld neveneffect relaties redt: “die Kirche, Verdi und DGB retten Ihre Ehe”, thuis bij manlief en niet achter de kassa!

Een rechter heeft ondertussen bepaalt dat een deel van het Raadsbesluit van de stad juridisch ongeldig is. What’s in a referendum? http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/gericht-kippt-sonntagsverkauf-muenster-100.html

En binnenkort beginnen de Weihnachtmärkte in Münster van ’s morgens tot ’s avonds laat, 7 dagen in de week en 4 weken lang … ook op alle zondagen!

Reply

*

captcha *