logo

Red light zone in Hamburg: Reeperbahn

Red light Hamburg

Onlangs deed ik enige dagen Hamburg aan. Hamburg, de mooi, oude Hanzestad, met grote haven en de tweede stad van Duitsland, alleen niet wat betreft het voetbal van HSV in de Bundesliga.

Naast de HafenCity en de Speicherstadt stond de Reeperbahn im Stadtviertel Sankt Pauli op het programma. De Reeperbahn, de bekendste straat van Hamburg, het Rotlichtviertel, waar vele Freier (geen vrijers maar bezoekers van prostituees) “richtig los legen können”, tegen de nodige betaling. Er zijn veel porno- en peepshows, om een deel van de tekst “Over de muur” uit de jaren 80 te citeren. Voor de nodige orde en veiligheid in Sankt Pauli zorgt de “Davidwache”, het politiebureau op de hoek. De Reeperbahn, ook wel de “sündigste Meile der Welt” genoemd.

Nabij de Reeperbahn is een heel bijzonder straatje, de Herbertstraβe. Zo’n 60 meter lang, naar het lijkt afgesloten, met aan beide kanten hoge schuttingen, die het inkijken belemmeren maar waar je gewoon tussendoor kunt. Het is een openbare weg en nog steeds juridisch voor iedereen toegankelijk. Deze vorm van “half-afsluiting” vond plaats in 1933 door de toenmalige “Gauleitung” in de Nazi-tijd: prostitutie was weliswaar verboden maar hier werd het gedoogd.

Tussen de schuttingen doorlopend nam ik een kijkje. En wat ik zag waren allerlei huizen met ramen waarachter tijdens werkuren vrouwen (en mannen?) tegen geld, Kohle, hun diensten aanbieden. Gewoon raamprostitutie in een bijna afgesloten straat. Stel je maar Nieuwstad in Groningen voor, met dan een schutting aan beide kanten. En het hele straatje was fantastisch schoon, echt Duits, gründlich gepflegt!

Bijzonder was het rode bord op de schutting bij de ingang van dit straatje: “Verboden voor mannen  jonger dan 18” en, nog opvallender, de vermelding “Verboden voor vrouwen”.

Hamburg, gelegen aan de Elbe, met autokenteken HH (Hansestadt Hamburg) “ist eine Reise wert“, is erg de moeite waard (http://www.hamburg.de). Veel cultuur en architectuur in deze stad van 1,7 miljoen inwoners, op bijna 300 km van Groningen, meine Heimatstadt.

Reply

*

captcha *