logo

“Mechatronica voor MKB”: grensoverschrijdende innovatie

Van 2009 -2014 was ik eindverantwoordelijk voor het project “Mechatronica voor MKB”. Via dit project was 18 miljoen euro beschikbaar voor grensoverschrijdende innovatie in het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven in de grensstreek. Het heeft meer dan 100 ontwikkelingsprojecten opgeleverd, die allemaal leiden tot nieuwe en innovatieve producten. Samen met heel veel Nederlandse en Duitse partners werkte ik aan dat ene gezamenlijke doel: een forse grensoverschrijdende economische impuls voor het grensgebied. Nederlandse en Duitse bedrijven en kennisinstellingen hebben heel veel kennis uitgewisseld.

Een Nederlands bedrijf ‘ontdekt’ een Duitse Fachhochschule, nieuwe business ontstaat en innovatieve producten en nieuwe diensten leiden tot meer werkgelegenheid. ‘Nebenbei’ ontstaan Nederlands-Duitse MKB-meetings rond medische technologie en e-mobility. De samenwerking tussen de partners was niet altijd gemakkelijk. Maar het resultaat is een geslaagde aanpak om via intensieve samenwerking van Nederlandse en Duitse organisaties bedrijven grensoverschrijdend tot innovatie te brengen!

Client:Euregio, TCNN, STODT, Syntens (Kamer van Koophandel), Universität Duisburg-Essen, Fachhochschule Münster, Wirtschaftsförderungsgesellschaften, Westfälische Hochschule Bocholt
Date:november 21, 2013