logo

Oberbürgermeisterwahlen in Münster

Verkiezing voor de functie van Oberbürgermeister van de Stadt Münster, een direct, “vom Volk” gekozen burgemeester! De verkiezingsstrijd is in volle gang, sinds enige tijd hangen en staan overal de plakkaten van de zittende burgemeester, CDU en zijn uitdager van de SPD.

Markus Lewe, CDU tegen Jochen Köhnke, SPD, en afdelingshoofd bij de stad Münster, chef tegen medewerker. Lewe presenteert zich in de verkiezingscampagne met één groot bord van zichzelf waarop hij breed glimlachend is afgebeeld, als een ervaren Duitse politicus. Hij voert als slogan “Münster geht voran”. Köhnke presenteert zich in de verkiezingsstrijd, soms lachend en soms met een strak gezicht, met een drietal slogans: “Für ein Münster, nah am Menschen”, “sozial und gerecht” en “mit klarem Kurs”.

En zo zie je de afbeeldingen van beide personen in bijna iedere straat, het aantal posters in deze zwart – rode strijd is bijna ontelbaar: Köhnke, Lewe, Lewe, Köhnke, Köhnke, Köhnke, Lewe, een onafzienbare reeks aan “Aushängeschilder”. Daarbij staat “zwart” voor CDU, de christendemocraten en “rood” voor SPD, de sociaaldemocraten. Ik heb met beide kandidaten grensoverschrijdend samengewerkt: het zijn twee mannen met hart voor de stad, zich actief inzettend voor de toekomst van deze 300.000 inwoners.

Hun websites, www.jochen-koehnke.de en www.markus-lewe.de zijn een beetje zozo: niet echt flitsend en een wat kille vormgeving. En beiden hebben een link naar de social media (houden ze die echt zelf bij?).

Op zondag 13 september 2015 is het dan zo ver: “die Münsteraner werden entscheiden”. Let op, de verkiezingen zijn echt op zondag, en dat in een land waar bijna alles op zondag permanent “zu hat”, niets kan en niets mag! Hoe anders dan in Nederland, waar op zondag bijna alles kan … behalve verkiezingen houden.

En wat doorslaggevend zal zijn? “Nah am Menschen”, “ervaring en op de foto met de Bundeskanzlerin”, “kostenlos und überall Internet”? Wie drinkt het eerst champagne na de campagne? Moeilijk te voorspellen. Gelet op het aantal facebook-likes (rond 22 juni 2015) wint Lewe de verkiezingen (1.667 tegen 689) … of de aanhang van Köhnke heeft meer “Internetanschlüsse” nodig. Het is te hopen dat de opkomst in september veel hoger zal zijn dan het aantal “likes” op dit moment.

Reply

*

captcha *