logo

Mutti Merkel, Flüchtlings-Kanzlerin: Willkommen!

Het “mom Merkel” en “Germany, Germany” is de laatste tijd vaak te horen in het nieuws! Duitsland als het Beloofde Land voor honderdduizenden vluchtelingen …. Hoe dun kan de grens zijn tussen “kruisigt, kruisigt haar” en “Hallelujah”?

Enige maanden geleden, tijdens het (toenmalige) dieptepunt in de Finanzkrise rond Griekenland werd de Bundeskanzlerin nog geassocieerd met de Tweede Wereldoorlog en Hitler. En nu symboliseert Frau Dr. Merkel voor velen een nieuwe Heimat, een land van vrede, welvaart, rust, harmonie en welzijn. Duitsland, een land met “bed, bad en brood” voor allen. Of, zoals Die Zeit onlangs schreef: “Nicht fragen was nicht geht, sondern fragen was geht”. Hoe anders dan in de buurlanden …

Voor de tweede keer binnen enkele decennia doet Duitsland een grote stap voorwaarts. Was het in 1989 de Wiedervereinigung, de “deutsche Einheit”, anno 2015 worden de honderdduizenden, die door oorlog en terreur van huis en haard verdreven zijn, met open armen ontvangen.

“Hut ab für dieses Deutschland!” Natuurlijk is er ook het contrast binnen Duitsland: enerzijds de “Anschlagsserie gegen Flüchtlingsunterkünfte” met daarbij vele overheidsprojecten “gegen Rechtsextremismus” (http://www.zeit.de/politik/deutschland/2015-09/rechtsextremismus-fluechtlinge-bundesprogramm-schwesig)  en anderzijds de spontane (overheids-) initiatieven voor de opvang van deze nieuwe Heimatvertriebenen. In Bild-Zeitung wordt al lange tijd op positieve wijze aandacht besteedt aan de vele vluchtelingen. Ook had de nationale tv-zender ZDF een uitzending over het feit dat al heel veel werkgevers, sportverenigingen en burgers direct en pragmatisch een steentje bijdragen: niet vragen maar doen. Heel on-Duits, van deutsche Gründlichkeit naar deutsche Flexibilität!

En Nederland, en Europa? We wachten af terwijl Den Haag enige pogingen doet om aan Europese oplossingen bij te dragen, een ver-van-mijn-bed-show en “not in my backyard”! Een hek hoeven we gelukkig nog niet te plaatsen. Wel staat het Schengen-verdrag onder druk.

Wellicht heeft de actie van Merkel ook een beetje een eigen, nationaal belang. Bij de huidige demografische ontwikkelingen neemt het aantal Duitsers de komende jaren zodanig af dat een nieuwe bevolingsimpuls niet ongewenst is. Afgelopen weekend werden er 40.000 vluchtelingen verwacht in Duitsland. En in de zondagskrant in Münster staat naast de foto van het “Geschafft” van de vluchtelingen de advertentie “Reinigungskräfte” gezocht.

Merkel is met deze politiek, aldus de Westdeutsche Allgemeine Zeitung (www.derwesten.de/politik/auf-dem-weg-zur-ueber-mutti-merkel-ueberrundet-adenauer-id11079677.html) in ieder geval “auf dem Weg zur Über-Mutti”.

Wellicht wordt er binnenkort door enige vluchtelingen toch ook “Holland, Holland” en “dad Rutte” voor de camera geroepen: in Noord-Irak is nog een “klein kampje”, Dohuk geheten, waarin meer dan 100.000 mensen in een uitzichtloze situatie zitten, wonend in tenten. Het bedrag per vluchteling voor levensonderhoud vanuit de VN is onlangs teruggebracht van $ 31 naar $ 10 per maand (www.heute.de/ZDF/zdfportal/blob/40057946/1/data.jpg).

“Eine Auswanderungswelle trifft Europa!”, een tsunami aan vluchtelingen komt op ons af en we kijken elkaar steeds meer vertwijfeld en onzeker aan, niet wetend wat te doen! Ik hoop dat “Mutti Merkel” ons allen in Europa de komende periode door deze onzekere tijden mag leiden.

Reply

*

captcha *