logo

Münster: “grüne Promenade”

Net als Groningen en vele andere Nederlandse steden kende Münster, een stad met 300.000 inwoners, rond 1600 een systeem van grachten en muren, Stadtgräben und Mauern die de stad omsloten en de nodige veiligheid boden in tijden van oorlog, crises, pest en andere rampscenario’s. Toen de bisschop van Münster rond 1672 langere tijd de stad verliet om de stad Groningen tevergeefs te belegeren, konden de vele bruggen worden opgehaald en was Münster, bij afwezigheid van de eigen troepen, veilig.

Zo’n grachtengordel, die het centrum van Groningen nog steeds omsluit, is er niet meer in Münster. Reeds lange tijd geleden, in de 18e en 19e eeuw, zijn de grachten gedempt en heeft vies, stinkend zwart riool- en afvalwater uiteindelijk plaatsgemaakt voor groen en “nieuw zwart”: een combi van fiets- en wandelpad, omgeven door het groen van gras, bomen en struiken.

Deze mooie “Promenade” loopt helemaal om het oude, historische Stadtzentrum. Eén grote, “grüne Ring” van 4,5 km, een plaats om te wandelen en te ontspannen, te joggen en te fietsen en te “nietsen”, zeg maar “chillen”, het nieuwe nietsen. En erg opvallend, vooral in het voorjaar en in de zomer, is de in vele kleuren, door middel van bloemen gevormde tekst “Münster bekennt Farbe”. Münster bekent kleur, voor mij steeds weer een teken van het gevarieerde, gemengde en multiculti karakter van deze stad.

Bezien vanuit het nu is het een goede stap geweest om deze Münstersche Stadtgräben te dempen en te laten verworden tot deze groene oase van rust, een klein paradijs voor alle Münsteraner! Maar ook voor de vele bezoekers van buiten. Muren en grachten waren vanuit militair oogpunt achterhaald.

Toch ben ik ben benieuw hoe deze groene promenade er over 5 eeuwen zal uitzien, zeg maar in het jaar 2672. Wellicht zijn de kanalen weer in ere hersteld en is het een “blauwe ring”, een plek waarin kinderen zwemmen, met Thermalbäder voor senioren en verhuur van e-waterfietsen en e-kano’s door een Nederlandse ondernemer? En in de winter dan natuurlijk de eerste internationale e-schaatsmarathon, around the city centre of Münster!

Reply

*

captcha *