logo

Duitse Autokennzeichen (kentekenplaat)

De eerste letters op Duitse kentekenplaten duiden de stad of Kreis aan waar je woont en in Duitsland behoud je je levenlang én zolang je in dezelfde gemeente woont, hetzelfde kenteken, ongeacht of je Audi, daarna Trabant en vervolgens Mercedes rijdt. In geval van verlies of diefstal krijg je een andere kentekenplaat. Veel grote steden worden aangeduid met slechts één letter (B is Berlijn, M is München, D is Düsseldorf en S is Stuttgart).

De Hanzesteden hebben een extra H gekregen: HH is Hansestad Hamburg, HB is Hansestadt Bremen en HR is Hansestadt Rostock. En aan de Nederlandse grens liggend staat EL voor Landkreis Emsland en  Kle voor Kleve. 

De letters na de plaatsnaamaanduiding kun je kiezen (en dat kost wat extra). Deze letters gebruiken veel paren om hun eeuwige liefde en trouw, via de eerste letter van hun voornamen, te “vereeuwigen” (je houdt je nummerplaat in principe je leven lang)! Waarschijnlijk gaat de kentekenplaat tegenwoordig langer mee dan de relatie.

Zo kan bijvoorbeeld “MS RK 890” staan voor Münster Rainer+Katrin 890 en “LER PA 7868” voor Leer Peter+Angela 7868. Dit maakt het rijden op de Duitse Autobahnen tot een leuke quiz: “Welke namen verbergen zich achter de letters?”

Iets minder ludiek is het feit dat de afkorting “AH” weer wordt gebruikt voor de Stadt Ahaus. De Bildzeitung berichtte begin 2014 over reacties in rechtse kringen op bepaalde Nummernschildern (www.bild.de/news/inland/politische-symbole/geheime-nazi-codes-36068138.bild.html). Overigens worden “die Buchstabenkombinationen HJ, KZ, NS, SA und SS in Deutschland grundsätzlich nicht vergeben”.

Nederland kende van 1906 tot 1951 het provinciale kentekensysteem, waarbij Groningen werd aangeduid met een A, Friesland met een B en Limburg met een P. Ook de DDR, het voormalige Oost-Duitsland had zo’n systeem met letters van noord naar zuid, op alfabetische volgorde, beginnend met A.

Het huidige Duitse systeem heeft zo zijn voordelen: kentekenplaten zijn persoon- en plaatsgebonden en duiden zo mogelijk de partners/eigenaren aan. In Nederland zou dit betekenen dat G is Groningen, A is Amsterdam en AH Arnhem… en wellicht houden relaties die vereeuwigd zijn op de kentekenplaat langer stand.

Reply

*

captcha *