logo

3. Liga, Preussen Münster

Een zondagmiddag, herfst 2014, de voetbalwedstrijd tussen Preussen Münster en MSV Duisburg, met meer dan 11.000 toeschouwers (er zijn zo’n 15.000 plaatsen).

Zwart-wit-groen uit Münster tegen de “Zebra’s” uit Duitsburg, alhoewel de kleuren van de tegenstander blauw – wit zijn en dan ook nog horizontaal, in plaats van zwart-wit en verticaal, zoals echte zebra’s.

Het stadion doet me denken aan het toenmalige Oosterpark in Groningen. Het stadion uit 1906 is redelijk vol en slechts een klein deel is overdekt, het merendeel is Stehplätze.

En om ons heen, vooral in de eerste helft, is er een permanente geur van weed and grass, er wordt door de harde kern van PM veel “gekifft”, joints gerookt. Waarschijnlijk ben ik daardoor ook “im Rausch” en vind de eerste helft beter dan dat die daadwerkelijk was.

In mijn vak M is het een voortdurend zingen (en schreeuwen) door een deel van de harde kern van Preussen Münster, begeleid door een voortdurend ritmisch tromgeroffel: “Preussen Münster mein Verein, ich lasse dich nie allein”. Door de vele wapperende vlaggen en vaandels, alle zwart-wit-groen, zie ik helaas maar de helft van de wedstrijd die PM wint, met 1 – 0. Beide wedstrijdhelften worden deze PM-fans gedirigeerd door een soort van mannelijke cheer leader, staande op een hek, iemand uit hun midden die voortdurend met zijn rug naar het veld toestaat (!) en de meute dirigeert, opzweept naar een volgend lied, ein neuer Song zur Unterstützung deren SC Preussen Münster!

Veel politie, ME, ook te paard, jonge kerels en jonge meiden, ontspannen buiten het stadion, in de zon. En ik denk: zoveel politie voor zo’n Drittes Liga Spiel??

Preussen, Pruisen in het Nederlands, is oorspronkelijk het deel van Duitsland dat nu in Polen en Litouwen ligt. Veel Preussen-Fußballvereine in Duitsland kregen de naam via de Pruisische soldaten. Overigens: Preussen in het Latijn is Borussia. Dit verklaart meteen de namen van o.a. Borussia Dortmund en Borussia Mönchengladbach, “alle Preussischer Herkunft”!

Voor de wedstrijd was het erg druk voor het stadion, vooral bij de tegenover gelegen Tankstelle von Aral: dit is echt zo’n dag dat ze daar waarschijnlijk meer bier dan benzine verkopen!

Reply

*

captcha *